Sausainių statinaitė (biscuit barrel)

Sausainių statinaitė (biscuit barrel)

Sausainių indas (biscuit barrel) tai išties išskirtinis būdas pateikti sausainius, į šiuos gražuolius nepaprastai gera žiūrėti – jie labai puošia stalą.

Pirmosios „sausainių statinaitės“ pasirodė Jungtinėje Karalystėje apie 1860 m. ir greitai tapo labai madingu stalo serviravimo akcentu. Pats pavadinimas tikriausiai buvo įkvėptas statinių, kuriose laivuose buvo laikomi sausainiai. Šios mielos „statinaitės“ išliko nepaprastai populiarios iki pat 1900 m. Nemažai jų pagaminta ir 1920-1930 metais.

Šių ypatingų sausainių indų pasitaiko pačių įvairiausių: rankomis dekoruoto porceliano, pasidabruotų, net sidabrinių, krištolinių, vėliau presuoto stiklo ar net ąžuolinių pasidabruotu dangteliu.

Šie indai niekada nebuvo gaminami labai sandarūs, nes jų pirminė paskirtis buvo suteikti stalui dar vieną subtilaus stalo serviravimo sluoksnį, kitaip sakant jį puošti. Todėl iš sandarių sausainių laikymo dėžių virtuvėje, trapiausi sausainėliai su didžiule atida būdavo gražiai sudedami į puikų sausainių serviravimo indą ir kambarinė ar pati šeimininkė išdidžiai juos įveždavo į saloną arbatos serviravimo vėžimėlyje. Pasibaigus arbatėlei, gražusis indas būdavo su tokia pat atida ištuštinamas ir likdavo laukti kitų svečių.

Beje, vienas garsiausių menininkų Andy Warhol turėjo net 175 sausainių „statinaičių“ kolekciją.
 

  • Informacija